Warning: Creating default object from empty value in /var/www/guide-nettet.dk/public_html/wp-content/plugins/wplike2get/wpLike2Get.php on line 119
Skaljakker | Guide

Skaljakker | Guide


En skaljakke er også kendt som en helårsjakke, hvilket vil sige, at du kan bruge den lige så godt om sommeren som om vinteren. Det smarte ved en skaljakke er, som navnet siger, at det er en ren skal du har ud over dit tøj, for at beskytte mod vind og regn. Mange mennesker er begyndt at gå med skaljakker som vinterjakke eller skijakke, da man selv kan regulere temperaturen ved at tage flere lag på inden under. Om sommeren fungerer en skaljakke perfekt som regnjakke, og hvis det bliver for varmt, har næsten alle skaljakker ventilation ved brystet, ryggen eller under armene. Især Haglöfs er kendte for deres fantastiske Gore-Tex skaljakker i mange flotte farver og modeller. Men hvad skal du så lede efter, når du skal have din første skaljakke? Hvad er vigtigt at vide til netop dit behov? Her får du et par hurtige råd.

1: Membran.

Der findes mange forskellige membraner, og det er vigtigt at vide hvilken membran din skaljakke har. En skaljakke er som hovedregel altid vind- og vandtæt, og størstedelen har Gore-Tex membran. Selvom du er bevidst om, at din skaljakke har Gore-Tex membran, er det også vigtigt at vide, hvor mange lag denne består af. De mest slidstærke, vandtætte skaljakker er lavet med en 3-lags Gore-Tex membran. Dog findes der også en del jakker lavet med 2,5 lags Gore-Tex. Disse er en smule mere åndbare, og stadig meget vandtætte – dog ikke lige så slidstærke. Hermed er der altså fordele ved begge dele. Haglöfs har desuden også jakker med Proof membran, som også er en vind- og vandtæt membran lavet af genanvendelige, miljøvenlige materialer. Fjällräven har deres egen membran, som hedder Hydratic. Denne findes i mange af deres G-1000 produkter, vinterjakker, regnjakker og skaljakker.

2: Vedligeholdelse.

Det er vigtigt at vedligeholde sin skaljakke, så membranen holder sig godt, og at den bliver ved at være lige så vand- og vindtæt som da du købte den. Dette gøres ved at købe den rette imprægnering, f.eks. 2-1 vask, hvor du både gør jakken ren og imprægnerer på samme tid. At imprægnere sin skaljakke er dog kun noget, du behøver at gøre en gang om året.

3: Funktioner.

Mange skaljakker har en del forskellige funktioner; nogle har let foer, nogle er ren skal, nogle har fast hætte, nogle har kun én lomme, nogle har fem lommer osv. Mange mærker har lavet letvægtsskaljakker, hvor det kun er en tynd skal, som ingenting vejer. Disse jakker har ikke mange lommer, da alt overflødigt er sparet væk. Se f.eks. LIM eller Endo jakkerne fra Haglöfs, eller Odin Fastpack fra Helly Hansen. Husk at overveje hvilke funktioner din skaljakke skal have, inden du går på jagt.
Held og lykke med at finde den perfekte skaljakke til dit behov!

Leave a reply